Bestuur vraagt oud-rechter Bauduin onafhankelijk onderzoek te leiden

PERSBERICHT

 

Amsterdam, 28 december 2018

 

Oud-rechter gaat onafhankelijk onderzoek naar misbruik in de periode van 1942 tot 1986 in Castrum Peregrini leiden

Na meldingen over misbruik en de publicatie van de biografie van Gisele d’Ailly heeft het bestuur van Castrum Peregrini mr. F.G. (Frans) Bauduin gevraagd onafhankelijk onderzoek te doen. 

Frans Bauduin studeerde rechten in Groningen. Na zijn raio-opleiding was hij van 1981 tot oktober 2012 werkzaam als rechter en coördinerend vicepresident van de rechtbank Amsterdam. In de jaren negentig werkte hij bij het Joegoslavië Tribunaal waar hij belast was met de ondersteuning van getuigen en nabestaanden. Momenteel is hij lid van het Instituut Sportrechtspraak dat onder andere klachten over seksueel misbruik en intimidatie in de sportwereld behandelt.

Het onderzoek zal zich richten op meldingen over seksuele contacten met minderjarigen, seksuele contacten door middel van fysieke of geestelijke dwang en kwaadaardige misleiding in de directe omgeving van Castrum Peregrini in de periode waarin de Duitse dichter Wolfgang Frommel woonde (van 1942 tot aan zijn dood in 1986) aan de Herengracht 401 in Amsterdam. In het onderzoek wordt eveneens – waar relevant – de rol van anderen nagegaan.

De onafhankelijke onderzoekscommissie zal naast de voorzitter bestaan uit twee leden. Mevrouw dr. S. (Sonja) Leferink is verbonden aan het International Victomology Institute Tilburg en is werkzaam bij Slachtofferhulp Nederland. Mr. M.J. (Martien) Diemer is oud-rechter van de rechtbank Amsterdam. Secretaris van de onderzoekscommissie is dr. H.P.M. (Bert) Kreemers. Bert Kreemers was eerder secretaris van de onderzoekscommissie naar seksueel misbruik van minderjarigen in de Rooms-Katholieke Kerk en van de onderzoekscommissie naar seksuele intimidatie en misbruik in de sport.

De onderzoekscommissie roept op om vormen van misbruik bij haar te melden. Alle meldingen worden vertrouwelijk behandeld. Als contactpersoon treedt de secretaris van de onderzoekscommissie op. Bert Kreemers is bereikbaar via info@bertkreemers.nl en mobiel 06 51870690.

 Lees hier het Instellingsbesluit Commissie ‘Misbruik Castrum Peregrini ’42-‘86’