Beste Vrienden Joost & Christiaan

Beste Vrienden

door: Joost Janmaat & Christiaan Fruneaux

14 mei 2013

Beste vrienden Joost Janmaat en Christiaan Fruneaux hebben het onderwerp vriendschap benaderd op de meest persoonlijke manier. Ze legden hun eigen vriendschap op de snijtafel, en vroegen zich publiekelijk af wat dat nu is, een Beste Vriendschap?

beste vrienden diner

Het onderzoek begon met het uitvergroten van de eigen vriendschap – de sociale dynamiek, de wederzijdse en veranderende verwachtingen, de genomen hobbels en de gedane overwinningen. Gedurende een retraite van 48 uur op de onderduikverdieping van Castrum Peregrini nodigden Joost en Christiaan een voormalige geliefde uit, de vader van Max, Joost en Christiaan’s gezamenlijke petekind, alsook een wederzijdse goede vriend. Allemaal mensen met een intieme kennis van hun vriendschap. Samen werd de eigen vriendschap onder het vergrootglas gelegd.

Naast de blik naar binnen werd ook de blik naar buiten gericht. Joost en Christiaan spraken tevens met een aantal deskundigen over de vriendschap. Ze spraken met de filosoof Ad Verbrugge, de jezuïet Paul Begheyn en de epidemioloog Martijn Huisman over de filosofische, mystieke en fysiologische en sociale dimensies van de vriendschap. Vanuit alle denkbare invalshoeken werden de geesten en gevoelens over de vriendschap gescherpt.

Op deze brede Vorsing der Vriendschap volgde het Symposium der Beste Vrienden. Joost en Christiaan wilden hun Beste Vriendschap spiegelen aan de Beste Vriendschap van anderen. Ze nodigden acht Beste Vriendenparen uit om samen met hen de Beste Vriendschap te vieren. Het werd een klassiek Griekse symposium – een drinkgelag, waarbij de aanwezigen een voor een proosten op, en spreken over, hun vriendschap, hun beste vriend en wat die voor hen betekend. Het werd een inzichtgevende maar vooral intieme, en hartverscheurende avond.

De volgende stap is om een formele akte op te stellen. Notaris Meijer zal ons terzijde gestaan in het opstellen van een vriendschapsakte, inclusief inventaris van de emotionele inboedel. Daarnaast zullen we onze vriendschap ritueel bekrachtigen door onze geloften af te leggen, met een besloten viering van die verborgen onderstroom in ons leven.