Tentoonstelling SHAPESHIFTING

SHAPESHIFTING

De tentoonstelling van
My Friend. My Enemy. My Society. werd gecurateerd door Danila Cahen en Maria Barnas.

werk van jasmijn visser. foto simon bosch.

Te zien t/m 23 juni 2013 bij Castrum Peregrini, Herengracht 401, Amsterdam

Openingstijden

woensdag en vrijdag 14 – 18uur, donderdag 14-20 uur en op afspraak op zaterdag 4 mei open van 14 – 18uur

Op donderdag vinden er tevens op het halve uur rondleidingen naar de onderduiketage van Castrum Peregrini plaats waar twee werken uit de tentoonstelling te zien zijn.

.

Daya Cahen afb 02

Daya Cahen

Binnen het overkoepelende project My Friend. My Enemy. My Society van Castrum Peregrini dat ingaat op vriendschap, solidariteit en vertrouwen, neemt de tentoonstelling SHAPESHIFTING schaduwzijden van deze begrippen als uitgangspunt en richt zich op angst, macht en wantrouwen als bepalende factoren voor de tijd waarin we leven.Danila Cahen en Maria Barnas lieten hun eigen vragen en bezorgdheid over het hedendaagse politieke klimaat, en een gedeelde fascinatie voor de mechanismen van angst, dienen als leidraad bij het ontwikkelen van deze tentoonstelling.

 De tentoonstelling wil vragen stellen over wat er gebeurt in een samenleving bij gebrek aan vriendschap en solidariteit. Daarnaast zal SHAPESHIFTING een kritische blik werpen op politiek-maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland en Europa.

Deze tijd kenmerkt zich door een verscherping en verharding van posities die onze samenleving vormgeven. SHAPESHIFTING zal zich bewegen tussen een aantal uitersten die worden aangestuurd door mechanismen van angst en de behoefte aan controle:

still Aernout Mik– Het unieke versus zijn omgeving; Het individu versus het collectief.

– Noodzaak tot groei ten opzichte van isolationisme en buitensluiting.

– Vrije ontwikkeling en het experiment versus machtsstructuren.

– De rol van de media in relatie tot meningsvorming en radicalisering.

Met werk van Dina Danish, Alfredo Jaar, Aernout Mik, Willem de Rooij, Rob Schröder, Jan Svankmajer, en voor deze tentoonstelling ontwikkeld werk van Maria Barnas, Daya Cahen, Alon Levin, Jasmijn Visser en Felix Weigand.

T/m 25 augustus 2013 is in Stedelijk Museum Amsterdam de overzichtstentoonstelling van Aernout Mik ‘Communitas’ te bezoeken.

Foto’s van de vernissage 25 april 2013 met de aansluitende life uitzending van VPRO De Avonden vanuit Castrum Peregrini.

[nggallery id=21]

 

Foto’s van Simon Bosch.