In Memoriam: Manuel Goldschmidt

Manuel Goldschmidt; Foto Jeannine GovaersMet leedwezen ontvingen we het bericht dat 7 maart 2012,  Manuel Goldschmidt (Berlijn, 8 oktober 1926) is overleden. Hij was sinds het  ontstaan in 1942 tot zijn afscheid in 2002 nauw betrokken bij het reilen en  zeilen van Castrum Peregrini. Samen met Wolfgang Frommel (1902 – 1986), Gisèle  d’ Ailly van Waterschoot van der Gracht  (1912) en Claus Bock (1926 –  2008) vormde hij het centrum van de toenmalige Castrum Peregrini vriendenkring. Als rechterhand van Wolfgang Frommel en als directeur en  uitgever bepaalde hij 40 jaar lang (van 1962 tot 1998) de koers van de stichting en haar uitgeverij. Manuel Goldschmidt publiceerde meerdere gedichten en bundels onder het pseudoniem Manuel Claussner.

Namens Gisèle d’Ailly van Waterschoot van der Gracht, het bestuur en de medewerkers van Stichting Castrum Peregrini,

Michael Defuster, directeur
Jan Rozenbroek, voorzitter bestuur

Amsterdam, 7 maart 2012

Peter Brusse over Manuel Goldschmidt in Vrij Nederland

Peter Brusse over Manuel Goldschmidt in Vrij Nederland

 

 

IN MEMORIAM

Manuel

Goldschmidt

Wir trauern um  Manuel Goldschmidt, geboren in Berlin, 8 Oktober 1926, gestorben 7. März 2012 in De Bilt. Er war von der ersten Stunde an, von 1942 bis zu seinem Abschied 2002,  eng verbunden mit Castrum Peregrini. Zusammen mit Wolfgang Frommel (1902 – 1986), Gisèle d’ Ailly van Waterschoot van der Gracht (1912) und Claus Victor Bock (1926 – 2008) bildete er das Zentrum des damaligen Castrum Peregrini  Freundeskreises. Als rechte Hand van Wolfgang Frommel, als Direktor und Verleger bestimmte er 40 Jahre lang (von 1962 bis 1998) den Kurs der Stiftung und ihres Verlages. Manuel Goldschmidt publizierte Gedichte unter dem Pseudonym Manuel Claussner.

Im Namen von  Gisèle d’Ailly van Waterschoot van der Gracht,
des Vorstands und der Mitarbeiter von Castrum Peregrini,

Michael Defuster, Direktor
Jan Rozenbroek, Vorsitzender des Vorstands

 

Siehe auch den Nachruf von Tilman Krause in Die Welt.