Winnaar Museumnacht Programmaprijs 2011

De n8 jongeren-jury makte haar keuze uit de 40 deelnemende musea van Amsterdam aan hand van criteria zoals coherentie van n8 programma en bestaande collectie, toegankelijkheid  voor een jong publiek, e.a..

“Relatief kleine ruimte die toch ongelofelijk boeiend blijft, hele leuke en lieve mensen. De sfeer valt te omschrijven als; persoonlijk, intiem, leerzaam maar vooral leuk.”

Punten waarop de musea werden beoordeeld:

– een programma bieden met een duidelijk verband met de eigen collectie,

– een thematisch geheel van de programma onderdelen,

– met programmering een nieuwe invalshoek op een thema bieden,

– de ervaring en de sfeer ter plekke

De  belangrijkste bevindingen van de juryleden over “De Nacht is de Dag van de Onderduiker”,  het n8 programma van Castrum Peregrini.

  1. ‘een duidelijk verband tussen n8 programmering en Castrum Peregrini. Velen kennen het onderduik  verhaal van Anne Frank en weten wat in WOII is gebeurd, maar de rondleiding naar de onderduik etage ter plekke o.l.v. een acteur die de interactie opzocht met het publiek bij Castrum Peregrini gaf een nieuwe invalshoek en viel erg in de smaak.’
  2. ‘de jury was erg verrast door de programmering, de juryleden waren onder de indruk. Er hing een bijzondere sfeer en er was aan details gedacht, er werd bijvoorbeeld bloembollensoep geserveerd en Nocturnes (muziek) afgespeeld.’
  3. ‘de programmering sprak de jury vooral aan omdat het zo persoonlijk was en op die manier de museumnacht doelgroep  uitermate goed wist aan te spreken.’
  4. ‘doorslaggevend was uiteindelijk het feit dat Castrum Peregrini erin slaagde zonder al teveel collectiestukken, maar  eerder met immaterieel erfgoed een sterke programmering bracht die een indruk achterlaat op de bezoekers.’

foto: Simon BoschDe jury is samengesteld uit de doelgroep van de museumnacht; 22 jongeren tussen de 18 – 35 jaar met een zeer diverse achtergrond en allemaal een eigen expertise.

De n8 is de dag

van de onderduiker

 

foto Simon BoschBloembollen werden in de hongerwinter 1944/45 uit nood gegeten; tijdens de n8 bij Castrum Peregrini was het een smakelijk hapje voor de bezoekers die alles wilden weten over de n8 tijdens de oorlog in Amsterdam: op de straten, de geheime kunstpodia, in de onderduik of gewoon, in het alledaagse bestaan. Bezoekers konden kranten uit de oorlogstijd lezen, orginele film-, beeld-, en geluidsfragmenten bestuderen en een echte schuilplek bezoeken. Dit origineel behouden vertrek was speciaal voor de n8 opengesteld. In kleine groepjes kon je onder leiding van acteurs Gable Roelofsen en Sarah Jonker dit unieke interieur bezoeken,- je moest wel een vriend maken ter plekke, want alleen met een vriend overleef je de onderduik. Uitgerust met knijpkatten kon je zo terug in de tijd, in de verduisterde nacht van de bezettingsjaren…

foto Simon BoschIn de projectruimte was er een lezingenmarathon: Erik Somers (NIOD) nam ons mee naar de bezettingstijd met originele filmopnames uit een onderduikpand, Lili Jampoller, ooggetuige, vertelde van haar nachtervaringen uit de oorlog, Teresien Da Silva (Anne Frank Stichting) las over de nacht van de Familie Frank, Marcel Prins over het project Andere Achterhuizen en Tijs Goldschmidt, evolutiebioloog, over het vingeraapje en andere onderduikers en nachtdieren. Chris Kok, singer-songwriter, song odes aan de nacht.

Via de mail bereiken ons vele reacties, o.a. deze:

 

“Beste mensen,

Gisteravond nam ik deel aan de museumnacht en had het geluk dat ik mee kon met de eerste rondleiding in de onderduiketage. Wat een bijzondere en indrukwekkende ervaring. Door met een kleine groep mensen in het schemerdonker op de etage te zijn, het verhaal te horen, gedichten uit te wisselen ontstond een gevoel. Een mengeling van angst, saamhorigheid, hoop en wanhoop. Het is een ervaring die ik niet snel zal vergeten, die doet nadenken over vriendschap, over passie, over de schoonheid van taal.

Ik wil hiervoor bedanken, deze avond zal me lang bijblijven en ik zal met  belangstelling de activiteiten van Castrum Peregrini volgen….”

Castrum Peregrini was een onderduikplek tijdens WOII en is vandaag een cultureel centrum voor contemporair werk in historische context.Wat was het een fantastische n8,- dank aan alle bezoekers, vrijwilligers en bijdragers van het programma bij Castrum Peregrini.

En hieronder foto’s van Simon Bosch: