De nacht is de dag van de onderduiker

DE NACHT IS

DE DAG VAN DE

ONDERDUIKER

 

5 november 2011, 19 – 02 uur

 

Ontdek de bescherming van de nacht: vrij van controle, vrij om jezelf te zijn en samen met lotgenoten buiten
het reguliere leven om leven, dromen, vriendschappen sluiten en de smaak op je tong hebben van authentieke Hongerwinter gerechten, gecombineerd met hedendaagse drank…

De nacht kent haar eigen regels, zeker in oorlogstijd. Tijdens WOII overleefde een groep jongeren bij Castrum Peregrini in de onderduik. Uit nood leefden ze als nachtdieren. Hoe dit eruit zag en beleefd werd staat centraal in ons gevarieerde programma tijdens de Museum Nacht 2011.

 

Vanaf 19 uur komen doorlopend en met herhaling de volgende bijdragen over de bühne :

 

Gable Roelofsen – Acteur en oprichter van toneelgezelschap Het Geluid uit Maastricht begeleidt de hele avond door kleine groepjes bezoekers naar de authentieke schuilplek van Castrum Peregrini elders in het pand. Ter plekke een vriend/vriendin maken is een voorwaarde om je te kunnen inschrijven voor deze spannende tocht naar het appartement drie hoog, waar je kunt beleven hoe het is om in een kleine ruimte ‘s nachts je leven te moeten leven. Door hun onderlinge vriendschap en hun culturele activiteiten konden de onderduikers hun geestelijke vrijheid behouden.

Erik Somers – Auteur van ‘Het Grote 40 – 45 Boek’ is  als historicus werkzaam bij het NIOD. Erik Somers schetst een beeld over het  Amsterdamse nachtleven tijdens de oorlog. Hij maakt daarbij gebruik van unieke beeld- en geluidsfragmenten van o.a. variété optredens uit die tijd.

Lili Jampoller Couvee – Als kunsthistorica was ze verbonden aan het Van Gogh Museum. De zeer montere 96-jarige maakt ons als ervaringsdeskundige deelgenoot van haar herinneringen aan het nachtleven tijdens de onderduiktijd.

Tijs Goldschmidt – Bioloog en bekend auteur van o.a. ‘Darwins Hofvijver’, vertelt over het nachtactieve vingeraapje uit Madagaskar. Hij onthult de eigenschappen over welke een rechtgeaard nachtdier moet beschikken…

Teresien da Silva – Hoofd van de afdeling Collectie & Research van de Anne Frank Stichting, belicht specifiek de nachtfragmenten uit het  beroemde dagboek en toont daar ook beeldmateriaal bij.

Marcel Prins – Initiatiefnemer van de site andereachterhuizen.nl , verzamelde onderduikverhalen uit heel Nederland. Hij laat opnamen van onderduikers horen die over hun nachtleven vertellen.

Chris Kok – Singer-songwriter brengt de hele avond door muzikale intermezzo’s: mooie nachtmuziek (nocturnes), maar ook liedjes uit de oorlogsjaren.

 

 

Zie ook: http://www.n8.nl/2011/musea/castrum-peregrini/

Het programma vindt plaats in de expositieruimte van Castrum Peregrini aan de Herengracht 401 (ingang Beulingstraat) in Amsterdam.

Bestel je tickets bij de n8.