Gisèle gehuldigd als kunst mecenas

Op 29 januari 2011 is Gisèle d’ Ailly van Waterschoot van der Gracht, beschermvrouwe van Castrum Peregrini, door burgemeester Van der Laan met een Koninklijke Onderscheiding gehuldigd.

Destijds is het project “De Gisèle Stoel” gelanceerd. Castrum Peregrini wil zestig van deze stoelen aanschaffen voor haar activiteitenruimte. Om dit te kunnen bekostigen en ontwerper Chris Kabel in staat te stellen een hoogwaardige designstoel te laten produceren hebben we een beroep gedaan op de gulheid van de aanwezigen.

Werken in de voorhoede

Samenwerking met kwaliteitsvolle kunstenaars zit sinds haar oprichting letterlijk en figuurlijk in het erfgoed van Castrum Peregrini. Voor de stichting is het vanzelfsprekend om met Chris Kabel in zee te gaan voor de vervanging van haar huidige klapstoelen. Zijn meubelontwerpen springen in het oog. In 2009 ontving hij de Nederlandse Materiaalprijs voor zijn Seam Chair en vorig jaar nam het MOMA uit New York zijn Mesh Chair op in haar designcollectie. Tot 2 mei 2012 is zijn ontwerp WOOD RING (cirkelvormige bank uit 1 boomstam) bij galerie KREO in Parijs te zien. Deze ontwerpen zijn het resultaat van zijn zoektocht naar het gebruik van nieuwe soorten materialen en innovatieve productieprocessen.

Maar ook oeroude materialen zoals hout hebben zijn aandacht, in pure vorm of als plywood, een industrieel product waarmee voornamelijk in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw prachtige voorwerpen werden gemaakt en dat nu ten onrechte in de vergetelheid is geraakt.

Chris Kabel heeft er voor gekozen om “De Gisèle Stoel” uit plywood te maken. Hij wil de mogelijkheden die dit materiaal biedt gebruiken om het comfort van een klassieke stoel zoals de CAR stoel van Friso Kramer te combineren met de specifieke eisen van een klapstoel. Het resultaat is uniek: een design klapstoel uit plywood! Voor het zover is moeten er nog tal van technische uitdagingen worden aangepakt. En dit is nu typisch Chris Kabel: altijd grenzen opzoeken, in de voorhoede van de designerwereld werken en leren van de succesvolle voorbeelden uit het verleden. Die mentaliteit is Castrum Peregrini op het lijf geschreven

Creatieve onafhankelijkheid

Om de harten en breinen van de producenten en distributeurs van internationale naam en faam te veroveren is het nodig dat Chris Kabel een 1:1 schaalmodel van “De Gisèle Stoel” vervaardigt: puur handwerk! De ontwikkel- en productiekosten van deze bijzondere klapstoel zullen al bij al een flinke investering vergen. Gelukkig bieden de verzamelde gelden een solide uitgangsbasis en kan Chris Kabel, dank zij deze actie, zijn tijd besteden aan dat waar hij erg goed in is: het ontwerpen van bijzondere gebruiksvoorwerpen!

Dit project is inmiddels afgerond

Indien u bent geïnteresseerd in het ondersteunen van projecten die Castrum Peregrini in samenwerking met hedendaagse kunstenaars opzet, werkzaam in allerlei disciplines – neemt u dan contact op.

Met uw gift,

– steunt u Castrum Peregrini
– steunt u het werk van een nieuwe lichting kunstenaars, filmmakers
– maakt u deel uit van het netwerk van Castrum Peregrini
– wordt u meteen Jaarvriend waarmee u een jaar lang gratis toegang krijgt tot onze eigen activiteiten

Zie ook: http://castrumperegrini.org/steun-ons