Between Breakfast and Lunch 24-10-2010

Matter of Monument

Ik geef toe we zijn niet al te goed in het bijhouden van de brunch bijeenkomsten maar net ligt er weer zo een geinspireerd gesprek achter ons dat ik hier toch maar weer drie foto’s zet van afgelopen zondag.

Between Breakfast and Lunch is het moment waarop het creatief netwerk van Castrum Peregrini aan de brunchtafel plaats neemt. Het is een besloten bijeenkomst (keuze wordt themagericht gemaakt uit het creatief netwerk van Castrum Peregrini) die probeert ideeën en ‘work in progress’ uit het netwerk van Castrum Peregrini op tafel te brengen, te toetsen en onder ‘peers’ te bespreken. De brunches bieden inspiratie voor alle deelnemers en is een netwerkgelegenheid par excellence. En natuurlijk telt het genieten van een heerlijke brunch dik mee: iedereen brengt zijn of haar favoriete schotel mee, wij zorgen voor koffie, thee, soep en een lichte wijn en dergelijke.

Tijdens Between Breakfast and Lunch op zondag, 24 oktober, van 12-14 uur bij Castrum Peregrini, Herengracht 401 stelden NAI curatoren Huib Haye van der Werf en Saskia van Stein het tentoonstellingsconcept Matter of Monument voor. Het doel van Matter of Monument is te bevragen hoe de immatriële historiciteit en haar materiële verschijningsvorm – van zowel de historische binnenstad van Amsterdam als het pand van Castrum Peregrini – zich verhouden tot het versterken en animeren van stedelijke waarden. De tentoonstelling wil daarmee uiteen zetten hoe de geschiedenis van een pand aan de Amsterdamse Grachtengordel symbool kan staan voor de moeilijke keuzes waarvan de toekomst van de hele historische omgeving afhankelijk is. Een tentoonstelling is in staat om deze keuzes te ontsluiten met een hernieuwde  urgentie en alternatief bevragen, waardoor via een vernieuwend perspectief stelling genomen kan worden in dit nationaal, sociale, economische en culturele vraagstuk.