18 mei 2009: Spinoza redux

Opperspreekstalmeester:

Yoeri Albrecht

Gasten: Ronald Ophuis (beeldend kunstenaar) en Afshin Ellian (rechtsgeleerde, filosoof en dichter)

Begin 20 uur
Lloyd Hotel, Amsterdam
Toegang gratis

Yoeri Albrecht (1967) is een Nederlands journalist. Hij studeerde geschiedenis en Internationaal Recht aan de Universiteit Leiden en Europese studies aan de Universiteit van Oxford waar hij ook les gaf in The History of the Idea of Europe en The Origins of the First World War, waar zijn specialismen lagen in etnische verhoudingen, nationalisme en Europese geschiedenis. Hij schrijft stukken voor Vrij Nederland, The New York Times, Elsevier en de Volkskrant. Yoeri schrijft over alles wat voor de pen komt. Politiek, economisch, sociologisch, cultureel: als het maar ergens over gaat. Yoeri is politiek commentator bij Goede Morgen Nederland en vaste presentator van ‘In de Ban van de Week’ op zaterdagmorgen bij BNR Nieuwsradio. Verder heeft hij zijn eigen wekelijkse interviewprogramma ‘De Limo’ op AT5.

Afshin Ellian (Teheran, 1966) is een Nederlands rechtsgeleerde, filosoof en dichter. Hij is een expert in het internationaal strafrecht. Ellian is van Iraanse afkomst. In 1989 kwam hij als politiek vluchteling naar Nederland. Als ervaringsdeskundige van de totalitaire, islamistische staat en de repressie van de plaatselijke interpretatie van de islam schrijft en commentarieert hij over de wereld in het algemeen en de Nederlandse samenleving in het bijzonder. Ellian is dichter, heeft een column in NRC Handelsblad en een weblog op de site van Elsevier en is daarnaast een veelgevraagde gast in televisieprogramma’s als Buitenhof, Netwerk en Nova. Momenteel is hij verbonden aan de Universiteit van Leiden als hoogleraar Sociale cohesie, burgerschap en multiculturaliteit. Hij heeft verschillende publicaties op zijn naam staan, waaronder Dialoog met Mohammed ‘een felle polemiek met de grondlegger van de islam’ (2003) en Brieven van een Pers (2005).

Ronald Ophuis (1968) “Ik streef ernaar om schilderijen te maken waarvan de gevoelswaarde zo nauw mogelijk aansluit bij ervaringen als angst, eenzaamheid en de dood”. Ophuis ziet zichzelf als ‘een boodschapper van het slechte nieuws’. Hij schildert taferelen die wij liever niet zien. Om deze zo direct mogelijk weer te kunnen geven, verzamelt hij informatie over zijn onderwerpen bij artsen, psychologen of haalt het uit kranten. Vervolgens reconstrueert hij de scènes in zijn atelier met levende modellen. Ophuis is geïnteresseerd in de samengebalde tijd, in de vertraging die de schilderkunst onvermijdelijk met zich meedraagt. Als antwoord op snellere media als televisie en krant, doet Ophuis een poging de geladenheid en het tragische van afschuwelijke momenten in verf om te zetten. Hij studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam en de Akademie voor Beeldende Kunst, Enschede.

http://www.facebook.com/inbox/?ref=mb#/event.php?eid=114504070808&ref=ts